Hoe groot is jouw realiteit?

Posted on feb 26, 2015 in Continu Verbeteren, Organisaties leiden

Focus_tekening26022015We zijn het eens dat jouw realiteit anders is dan mijn realiteit. We zien de wereld vanuit verschillende perspectieven, er bestaat niet zoiets als dè waarheid. Als we over wat we zien, beleven en interpreteren in gesprek gaan, ontdekken we de verschillen en zal vaak blijken dat één en één drie is.

In die gesprekken hebben we het vaak over problemen en obstakels. Over dingen die fout gaan en wat we daar aan zouden kunnen doen. Ook daar weet je samen meer, kom je waarschijnlijk tot een betere of creatievere oplossing. En dan? Dan is je probleem opgelost. Ben je waar je zijn wilde. Niet meer, niet minder. Je hebt de status quo bereikt.

In hoeveel gevallen begon je met de intentie om te verbeteren? Om van de status quo door te ontwikkelen? Om van goed naar groots te gaan? Lukt dat met het oplossen van het probleem dat je tegenhoudt om goed te zijn?

De mensen waar je aan vraagt wat de problemen zijn, waar fouten optreden en wat de obstakels zijn zullen je vraag zeer waarschijnlijk onmiddellijk kunnen beantwoorden. Wij zijn er allemaal op gericht de negatieve uitzondering te zien. Afgelopen maandag zei David Shaked “Every time you focus on problems and inefficiencies, you instil a little doubt in people”.

Dat is nogal wat. Al die mensen die iedere dag naar hun werk komen met goede intenties, daar veel goed werk doen en dan alleen maar gevraagd worden naar dat wat niet goed gaat. Zonder dat het de intentie hoeft te zijn, voelt dit als wantrouwen. Niet ineens heel duidelijk, maar steeds kleine hints van wantrouwen. Die samen de angst om fouten te maken en dus je nek uit te steken steeds een beetje laten groeien.

Wat zou er gebeuren als je vraagt naar het beste voorbeeld? Een eclatant succes. Een superblije klant. Een staat van flow binnen een proces, een moment dat alles vanzelf leek te gaan.

Dat zal wat tijd en denkwerk vragen. We zijn niet gewend na te denken, laat staan te praten over successen. Maar die kennis is er en is heel waardevol. Wat maakte dat het werkte? Wie waren erbij betrokken? Wat droeg bij aan het gevoel van flow? En wat zou helpen om dat niet alleen te herhalen, maar zelfs nog beter te maken?

Het wordt een energieker gesprek en het geeft je informatie over dat wat werkt! En onder welke omstandigheden. Het geeft je de mogelijkheid daarmee aan de slag te gaan. Dat mooier en groter te maken. Dat is verbetering, dat is ontwikkeling. Dat is waarderend onderzoeken.

Door waarderend onderzoeken vergroot je de realiteit. Die bestaat ook en vaak vooral uit dat wat goed gaat. Een organisatie met alleen problemen heeft geen bestaansrecht. Onderzoek laat zien dat je meer krijgt en ziet van dat waar je op focust. Net zoals wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht, je datzelfde type ineens overal ziet rijden.

In het kort. Focus op problemen leert je wat niet werkt en je zult meer problemen zien. Focus op successen leert je wat werkt en je zult meer successen zien. Met ieder gesprek neemt het vertrouwen toe.

Wil je werkelijk groots worden, dan is focus op successen de enige optie.

David Shaked heeft een krachtige combinatie gemaakt van Appreciative Inquiry (AI = waarderend onderzoeken) en Lean Six Sigma. Hij noemt het Strength Based Lean Six Sigma of Lean generation 2. 

6 Comments

 1. Lindsie
  3 maart 2015

  Met dank aan de door David en jou geboden inspiratie!

 2. Theo van den Eijnden
  3 maart 2015

  Hoi Lindsie,
  Wat ontzettend mooi hoe jij de essentie van waarderend onderzoeken hebt weten te vangen in je woorden! Genieten!!
  Kijk nu al uit naar wat je gaat delen als je de AI leergang gaat volgen. Succes met de start deze maand!
  We’ll keep in touch.

  Hartelijke groet,
  Theo

 3. Lindsie
  28 februari 2015

  Hallo Marjolein,
  Ook bij mij duurde het even voor ik het de juiste woorden kon geven. Het is heel fijn te lezen dat dat gelukt is!
  En ja, I’ll keep you posted 🙂 Er is nog veel meer over te vertellen en te delen. Natuurlijk zal ik ook van de leergang en de daaraan gerelateerde projecten verslag doen.
  Ik ga de site van PRCS bekijken en wellicht contact opnemen. Altijd fijn om tips te krijgen.
  Fijn weekend!
  Lindsie

 4. Marjolein Rijken
  28 februari 2015

  Hoi Lindsie, Dank voor je mooie en inpirerende artikel! Het geeft voor mij op een goede manier weer waarom deze benadering voor mij al een tijdje op gevoelsniveau klopt. Het uitleggen vind ik zelf vaak wat lastiger ;), maar jij hebt goed verwoord waar het om draait.

  Ik ben twee jaar geleden een keer naar een bijeenkomst geweest, georganiseerd door PRCS (http://www.prcs.nl/) over Lean. Wellicht dat zij hier open voor staan. Zo kwamen zij in elk geval op mij over.

  Succes en veel plezier met deze waarderende zoektocht! Keep us posted!

  Hartelijke groet,

  Marjolein

 5. Lindsie
  27 februari 2015

  Dank voor je bericht, Piet! Ik ga zeker contact met je opnemen.

 6. Piet vandenbroucke
  26 februari 2015

  Hoi, neem gerust contact op met ons. We kennen david van de ai world conference waar we onze case in lean en ai hebben georesenteerd hebben . Mvg piet

Leave a Reply